Dünün teması olan denge ile akla gelen ilk şeylerden birisi yin ve yang oluyor. Zıtlıkların birlikteliğinden, bütün evrenin işleyişine ışık saçan bu öğretinin detaylarını Taocu felsenin klasik metni olan Tao Te Ching’de bulabilirsiniz. Ben konuya farklı bir yerden yine metaforlarla giriş yapıyorum.
Evren dedik, zıtlıklar dedik, birliktelik dedik. Çocukluğumdan bu yana dışarıya karşı olan merakım 2013 yılında burnu havada bir genç olan bana mentorümün “sen kimsin?” diye sorması ile bu merak kendi içime dönmüştü. Sahi ben kimdim? Ne yapıyordum? Niye buradaydım?
Bu soruları cevaplarını bir kenara bırakalım şimdilik çünkü söz konusu; ben için benim, bu yazıyı okuyan sen için sensin. Yollardaki şeritler gibi hayatlarımızda da durduğumuz yerlerin birbirinden ayrıldığı noktalar vardır.
Bütün bu dengeden bahsederken her kötüde bir iyi, her iyide bir kötü; her aydınlıkta siyah noktalar, her karanlığı bozacak aydınlıklar mutlaka vardır. Ortada bir sorun var ise, çözümü mutlaka vardır. Peki ya sen kimsin? Nerede duruyorsun? Karanlık mısın? Kötünün içindeki iyi mi? Yoksa dışardan iyi görünürken içindeki kötülükleri görmüyor musun? Nerede durmayı seçiyorsan o’sun. Dur bir nefes al ve bak.